LIBÍN-S PRACHATICE A DOLNÍ VLTAVICE ŽIJE, 21.09.20219

Krátce po tom, co plavební ředitel v sobotu 21.09.2019 odpoledne prohlásil 22. novodobou plavební sezónu za ukončenou, začal přesun souboru Libín-S Prachatice od Schwarzenberského plavebního kanálu na druhý břeh Lipenské přehrady do Dolní Vltavice.
V Dolní Vltavici se v sobotu 21.09.2019 odpoledne konala slavnost Dolní Vltavice žije – Untermoldau lebt. Slavnost byla v podstatě setkáním česky a německy mluvících přátel Šumavy, Vltavy a Dolní Vltavice, jejím vyvrcholením mělo být večerní multimediální show, během které se mělo toto šumavské městečko vynořit opět nad hladinu Lipenského přehradního jezera. Byla pozvána celá řada hostů a účinkujících. Mezi nimi byl i folklorní soubor Libín-S Prachatice.
Rekvizity, nástroje, noty, stojany na noty odvezla dodávka, vedení souboru odjelo k přívozu osobním autem.
Ostatní museli pěšky přes les k autobusu, ten pak soubor dovezl také k přívozu.
Přívoz mezi Kyselovem a Dolní Vltavicí je úplně nejdelší v České republice, je dlouhý zhruba 1,5 kilometru. Takže svést se tady přívozem je svým způsobem mimořádný zážitek.
Součástí programu měl být start balonu od břehu přehradního jezera. Organizátoři ohlásili, že vzhledem k počasí balon neodstartuje.
Ve tři čtvrtě na sedm na velkém pódiu Libín-S Prachatice vystoupil úvodním tancem Kdyby byl Bavorov… S prvními takty pozorný divák mohl spatřit, že balon přece jen odstartoval a rychle nabíral výšku osvětlený mimořádně barevným západem Slunce.
Dalším prezentovaným tancem byl Martin, který je inspirován masopustním tancem se šavlemi z česko-rakouského pomezí na Kaplicku.
Soubor Libín-S Prachatice je již léta spojen se Schwarzenberským plavebním kanálem, ostatně i v den slavnosti vystoupil při závěru plavební sezóny na Schwarzenberském plavebním kanálu u potoku Ježová. Jeden z jejich tanců je taneční pásmo Plavci.
V každém šumavském selském dvoře měli koně. Libín-S Prachatice si sebou přivezl také jednoho koně, na rozdíl od koní na statku, ten libínský uměl tancovat. Velmi často libínský kůň opustí jeviště a přesouvá se mezi diváky, většinou prostě skočí z pódia. Tentokrát se skok nepovedl, spíš by se dalo říct, že spadnul. Pád vypadal nebezpečně, ale kůň svoji roli dotančil.
Vzhledem k časovému skluzu programu slavnosti bylo vystoupení zkráceno, takže zbýval jen rozlučkový tanec V Prachaticích.
Soubor se po vystoupení nerozjel domů, protože všichni byli zvědaví na vynoření se Dolní Vltavice z vody. Show měla začít po setmění, říkalo se, že od půl deváté. V té době však ještě na pódiu hrál Třeboňský lázeňský symfonický orchestr. Tisíce diváků v chladném večeru pod hvězdnatou oblohou dlouho čekalo. Na velké obrazovce se ukázaly vizualizace Dolní Vltavice, přidala se laserová show na jezeře, Dolní Vltavice se však z vody nevynořila.
Ema Kondysková, duše celé akce k tomu napsala:
„Po celoročních přípravách a stovkách hodin práce celého organizačního týmu měla včera na hladinu lipenského jezera znovu vystoupit obec Dolní Vltavice. Nádherný den, kdy se divákům z Čech, Rakouska i Německa představilo více než 150 účinkujících. Také díky krásnému počasí dorazilo podle odhadu policistů více než 6000 lidí. Bohužel se světelné show nedočkali. Podle firmy, která zajišťovala celé představení, se do projektoru, umístěného nad hladinou jezera, těsně před show dostala voda, čímž vznikla závada, kterou nebylo možné odstranit. Chápu naštvanost některých příchozích, ale věřte, že mě osobně to mrzí ze všech nejvíc a dlouho se budu z tohoto zklamání vzpamatovávat. Vedle mnoha dalších pocitů, které nyní nedokážu ani popsat, si myslím, že je snad i možné, že Dolní Vltavice chtěla již navždy zůstat skrytá pod hladinou.“
No Media Found